טיפ שבועי לפרשת ויקרא
השבת אנו קוראים בתורה בפרשת ויקרא .
הפרשה הזו הינה סבוכה, גם בהלכותיה וגם בטעמיה. המבקש לקרא הפרשה כהלכתה צריך לשנן שינויים קטנים רבים בין פסוקים דומים כמעט לחלוטין(למשל: פרק א פסוק ט, מול פרק א פסוק יג). יצויין כי יש גם בפרשה מקרים של פסוקים שחוזרים על עצמם בקרבנות שונים, והטעמים זהים(פרק ג פסוקים ג-ד, פסוקים ט ו - י באותו פרק).
הפעם נקדיש את הטיפ השבועי לצירוף הטעמים " תלישא קטנא קדמא דרגא".
ראשית נציין כי שלושת הטעמים הללו הם טעמים משרתי.
עוד נשוב ונזכיר, כי על פי כללי פיסוק הטעמים, כל פסוק מתחלק לשתי צלעות וכל צלע חוזרת ומתחלקת עד ליחידות קטנות של שתי מילים. לכן, גם יחידה קטנה של 3 מילים יש לחלק לשני חלקים(ראו הטיפ שבועי לפרשת נח).
כאן אנו באים לפרשת השבוע. בפרק א פסוק יא נאמר: " ושחט אותו על ירך המזבח...וזרקו בני אהרן הכהנים את דמו על המזבח סביב".
הפסוק מתחלק באתנח הנמצא תחת שם ה'. ענייננו מתמקד בצלע ב: "וזרקו בני אהרן הכהנים את דמו על המזבח סביב" (אגב- בפסוקנו נאמר"בני אהרן הכהנים", ואילו בפסוק ז נאמר: "ונתנו בני אהרן הכהן אש על המזבח...". וראו דברי רש"י לפסוק ז ולפסוק ח המבאר את השוני).
על כל פנים, בכל הנוגע לטעמים, המילה "בני" מוטעמת בתלישא קטנה, המילה "אהרן" מוטעמת, בקדמא ואילו המילה " הכהנים" מוטעמת בדרגא.
כאמור, על פי כללי פיסוק הטעמים , גם ביטוי בין שלוש מילים המוטעם במשרתים יש לחלק, ועל כן, ההיגיון מחייב כי אם יש לחלק ביטוי זה, הרי שיש לחלקו כך: " בני אהרן- הכהנים" (ולא "בני- אהרן הכהנים").
איך תבוצע חלוקה זו בקריאה הלכה למעשה? מאחר שעסקינן בטעמים שכח הפסקם נמוך, אין מקום לבטא את החלוקה באמצעות נשימה, ולכן יש להשתמש באמצעים אחרים כגון האטת הקריאה בצמד המילים "בני אהרן". הדבר דורש תרגול ואימון מבעלי הקריאה (ראו: מ. פרלמן, כללי הטעמים של ספרי אמ"ת פרשנות ומסורה, חלק שני, עמ' 139 וראו הדוגמאות הנוספות למקרים כאלה המובאות שם. ראו גם: מ. פרלמן, טעמי המקרא ותפקידיהם, עמ' כו).
בירור זה מבהיר את חשיבות השימוש בשינוי מקצב לשם קריאה נכונה של התורה, על פי פיסוק הטעמים.
.
שבת שלום .
Edit Post Text
