​טיפ שבועי לפרשת נח

 

 

 

השבת  אנו קוראים בתורה בפרשת נח . הפרשה השניה בתורה.

 

הפעם  נקדיש את הטיפ השבועי לצמד הטעמים " קדמא ואזלא"- בדרך כלל,כשלומדים טעמי המקרא, לומדים את הטעמים האלה כצמד טעמים. בצד טעמים אלה, יש  טעם נוסף  "אזלא גרש"(ובקצרה: גרש). יש טעם שלישי "גרשיים"(לייתר דיוק "תרי גרשין"). 

ראשית נסביר את תפקיד הטעמים הללו ואחר כך, את השימוש הנכון והראוי ב"קדמא ואזלא

שלושת הטעמים שהזכרנו הם למעשה, שלושה גוונים  של אותו טעם " גרש" . הגדרת הטעם היא  -   מפסיק קטן לפני פשטא. הפשטא עצמה, אגב, אינה אלא מפסיק קטן לפני זקף.

נמצא אפוא כי במדרג ההפסקות: גרש קטן מפשטא, ופשטא קטנה מזקף.

קדמא, אגב, הוא טעם משרת( בדרך כלל). אין לו משמעות פיסוקית.

 

כאן המקום לשוב ולהזכיר, כי על פי כללי פיסוק הטעמים,  כל פסוק מתחלק לשתי צלעות וכל צלע חוזרת  ומתחלקת עד ליחידות קטנות של שתי מילים . לכן, גם יחידה קטנה של 3 מילים יש לחלק לשני חלקים.

 

כאן אנו באים לפרשת השבוע. בפרק ט פסוק כג נאמר: "ויקח שם ויפת את השמלה וישימו על שכם שניהם...". הקושי התחבירי בפסוק ברור: ויקח- לשון יחיד, אבל הכתוב מספר על פעולה שעשו שנים מבניו של נח. רש"י בפירושו לפסוק מתייחס לקושי זה ואומר: "אין כתיב כאן 'ויקחו' אלא 'ויקח' .לימד על שם שנתאמץ במצווה יותר מיפת...".

 התשובה (המדרשית) שמציע רש"י היא אפוא, שהתורה נקטה בלשון יחיד והקדימה את שם ליפת לרמוז לנו ששם היה הפעיל במעשה ואילו יפת נגרר אחריו.

והנה, בכל הנוגע לטעמים, המילה "ויקח" מוטעמת בתלישא קטנה, המילים "שם ויפת" מוטעמות, לכאורה, ב" קדמא ואזלא", ואלם ברי כי  במקרה הזה לא ניתן לקרוא את הקדמא ואזלא בבת אחת, שכן,  הכתוב נוקט לשון יחיד - ויקח, ועל כן, על פי כללי הטעמים , רק המילה " שם" מתייחסת לפועל "ויקח", ואילו הגרש, נפרדת מן הקדמא.

למצב דברים זה יש דוגמאות נוספות בתורה ונביא אחת נוספת. בפרשת בהעלותך (במדבר יא ח) אנו קוראים : " שטו העם ולקטו וטחנו בריחיים...". המילה "שטו" מוטעמת בתלישא קטנה (לעניין הטעמת המילה ראה בפירוש "מענה לשון" על הפסוק הזה בתוך  תיקון קוראים - סימנים" ירושלים תשע"ג). "צמד" המילים "העם ולקטו" מוטעם ב" קדמא ואזלא" לכאורה, אך  אין לקריאה זו כל מובן הגיוני, מה פשר המילים" העם ולקטו"? על כן ברי שיש לקרוא" שטו העם- ולקטוולהפריד בקריאה בין ה"קדמא" לבין ה"אזלא  -  הגרש". הפרדה זו  ניתן לעשות באמצעות שינוי קצב הקריאה או באמצעות נשימה, הדבר דורש תרגול ואימון בפרט  למי שהתרגל כל ימיו לקרוא תמיד " קדמא ואזלא" כמקשה אחת.

גם   בירור זה  מבהיר את חשיבות  השימוש בנשימה לשם קריאה נכונה של התורה, על פי פיסוק הטעמים.

.

שבת שלום .

 

 

Edit Post Text