טיפ שבועי ליום הכיפורים
אחת ההלכות הידועות ביותר ואחד הערכים המרכזיים העומדים בליבו של יום הכיפורים היא ההלכה לפיה יום הכיפורים מכפר רק על עבירות שבן אדם למקום, ואילו
על עבירות שבין אדם לחברו אין יום הכיפורים מכפר עד שירצה את חברו.
כך שנינו במשנה יומא ז, ט: "את זו דרש רבי אלעזר בן עזריה: ' מכל חטאתיכם לפני ה' תטהרו (ויקרא טז, ל). עברות שבין אדם למקום יום הכיפורים מכפר. עברות שבין אדם לחברו אין יום הכיפורים מכפר עד שירצה את חברו".
מה דעת בעלי הטעמים?
הפסוק במלואו הוא : "כי ביום הזה יכפר עליכם לטהר אתכם. מכל חטאתיכם לפני ה' תטהרו". הפסוק מתחלק לשתי צלעות. צלע א מסתיימת במילה "אתכם " המוטעמת באתנח. בצלע ב המילה "חטאתיכם" מוטעמת בזקף. ואילו המילה " ה'" מוטעמת בטפחא.
הגדרת הטעם זקף היא : מפסיק גדול לפני טפחא.
נמצא כי ההפסקה במילה "חטאתיכם" גדלה מן ההפסקה במילה " ה'".
אילו רצו בעלי הטעמים לפרש את הכתוב על פי דרשתו של רבי אלעזר בן עזריה , היה עליהם לכאורה להטעים את המילה "חטאתיכם" בתביר(ואת המילה "מכל" בדרגא) , שהוא מפסיק קטן לפני טפחא, ואזי שיעורו של הכתוב יהיה: " מכל חטאתיכם לפני ה- תטהרו". אבל בעלי הטעמים בחרו להטעים את המילה "חטאתיכם " בזקף כאמור, ושיעור הכתוב על פי פרשנותם הוא " מכל חטאתיכם - לפני ה' תטהרו".
נמצא לכאורה כי בעלי הטעמים לא קיבלו את דרשתו של ר' אלעזר בן עזריה שבמשנה.
מובן שאין בכך כדי לגרוע מחשיבותה הערכית, והחינוכית של דרשה זו, אך הדבר מצביע על היות הטעמים בין הייתר אמצעי לפירוש הפסוק.
גמר חתימה טובה לכל בית ישראל.