טיפ שבועי לפרשת האזינו

במרכזה של פרשת השבוע עומדת שירת האזינו. 43 פסוקים מתוך 52 פסוקי הפרשה הם פסוקי שירה.

הפעם נעמוד על צורת הכתיבה של שירת האזינו, שהיא צורה ייחודית. בעוד שספר התורה כתוב בדרך כלל בצורה של שורות שלימות ופסקאות(פרשיות), כתובה שירת האזינו בשני טורים. צורת כתיבה זו מכונה: "אריח על גבי אריח"(מקור השם בדרשת רבי שילא איש כפר תמרתא המובאת בבבלי מגילה טז, עמוד ב). 

לעומת שירת האזינו, כתובה שירת הים(שמות טו)  בצורה של "לבנה על גבי אריח".

הרמב"ם(הלכות ספר תורה פרק ח) מסביר את צורת כתיבתה של שירת האזינו: "צורת שירת האזינו כל שיטה ושיטה יש באמצע ריוח אחד כצורת הפרשה הסתומה ונמצא כל שיטה חלוקה לשתים וכותבים אותה בשבעים שיטות....". ולעומתה- " שירת הים כותבין אותה בשלשים שיטות. שיטה ראשונה כדרכה ושאר השיטות אחת מניחים באמצעה ריוח אחד ואחת מניחים הריוח בשני מקומות באמצעה עד שתמצא השיטה חלוקה לשלוש ונמצא ריוח כנגד הכתב וכתב כנגד הריוח".

הרמב"ם מוצא לנכון לפרט את כל הפרשיות שבתורה, הפתוחות והסתומות.

על הטעם בפירוט זה כותב הרמב"ם (פרק ח הלכה ד) " ולפי שראיתי שיבוש גדול בכל הספרים שראיתי בדברים אלו. וכן בעלי המסורת...נחלקים בדברים אלו במחלוקת הספרים שסומכין עליהם. ראיתי לכתוב הנה כל פרשיות התורה הסתומות והפתוחות וצורת השירות כדי לתקן עליהם כל הספרים ולהגיה מהם.." השאיפה להאחדת צורת הכתיבה של ספר התורה עמדה אפוא בבסיס החלטתו של הרמב"ם לפרט את צורת כל הפרשיות.

וממשיך הרמב"ם  בהלכה זו ומפרט שלא כדרכו את המקורות עליהם הסתמך: " וספר שסמכנו עליו בדברים אלו הוא הספר הידוע במצרים שהוא כולל ארבעה ועשרים ספרים שהיה בירושלים מכמה שנים להגיה ממנו הספרים ועליו היו הכל סומכין, לפי שהגיהו בן אשר ודקדק בו שנים הרבה והגיהו פעמים רבות כמו שהעתיקו ועליו סמכתי בספר התורה שכתבתי כהלכתו".

שכת שלום  לכל בית ישראל.